8
HEJ!
FÖRORD
Vad roligt att just du håller i denna bok för den här boken är gjord
för precis dig. Den kommer du att ha nytta av alla de där stunderna då
du kommer hem och inte vet vad du ska laga till middag, när sötsuget
smäller till, under härliga sommarkvällar, och allt där emellan. Här
kommer du att hitta räddningen då kylskåpet ekar tomt eller när
inspirationen tagit slut. Välkommen till din nya vegetariska vardag!
Vi som skrivit, fotat och skapat recepten är Lotta och Anton, ett
ganska vanligt par från Helsingfors, som numera bor i Stockholm. Vi
blev vegetarianer 2014 efter att hela livet ha ätit som de flesta r i
Finland en tt- och fiskbaserad kost. Det blev en stor omställning
som krävde att vi måste lära oss laga mat så gott som från början.
I början gjorde vi alla misstag du kan tänka dig och yrade på rejält i
köket. Men det blev bra, sakta men säkert.
Vi fick också ofta frågan ”Men vad äter ni varje dag?av våra vänner,
och när vi säger ofta, så menar vi ofta. Den frågan ledde till att vi
började skriva om vår vardag som vegetarianer i en blogg och den
bloggen har nu blivit till boken du håller i handen.
Vår matfilosofi är väldigt enkel maten ska vara god, enkel att laga
och det ska gå att hitta alla ingredienser i din lokala butik. Vi vill inte
krångla till det för mycket. Våra recept är gjorda för att de ska vara
lätta att tillämpa på det du råkar ha i kylskåpet och vi uppmuntrar dig
att experimentera med recepten, matlagning ska ju vara roligt! Bland
recepten kommer du också att hitta bekanta finska vardagsrätter med
en tvist, sådant du ätit hela ditt liv men nu kan njuta av i vegetarisk
form.
Den här boken är till för dig som varit vegetarian en tid men behöver
ny inspiration, för dig som leker med tanken att bli vegetarian men
inte vet vad du ska laga istället för makaronilådan eller köttfärssåsen,
men också för dig som aldrig kan tänka dig ett liv utan kött. Låt oss
bevisa hur god vegetarisk mat är!