13
B A S V A R O R
DU ALLTID
HITTAR I
VÅRT KÖK:
BASVAROR I KÖKET
BALJVÄXTER
Baljväxter hör till våra mest trogna ingredienser att fylla skafferiet
med. De är enkla att använda i matlagning, fyller magen och innehåller
en massa näring, protein och fiber.
T.ex. svarta bönor, kidneybönor, linser, ärter, kikärter
NÖTTER OCH FRÖN
Vi hade sällan nötter hemma innan vi blev vegetarianer, men idag har
vi alltid en salig blandning av dem. Nötter är perfekta att rosta i förväg
och förvara i skåpet som extra tillägg till sallader, för att ersätta mjöl
eller för att göra egen müsli. Du kommer att märka att vi inkluderar
nötter i väldigt många rätter, speciellt i efterrätter, och det gör vi delvis
för att det är gott men också på grund av att det är väldigt hälsosamt.
Nötterna har otaliga fördelar och kroppen älskar dem!
T.ex. jordnötter, hasselnötter, cashewnötter, solrosfrön, pumpafrön
OSOCKRAT JORDNÖTSSMÖR
Vi inte skulle klara oss utan jordnötssmör. Det ger en massa smak,
struktur och ren glädje i våra maträtter. Det funkar bra som pålägg på
knäckebröd, i smoothien (för en mer mättande dryck) eller i yoghurten
för extra smak och energi.
KOKOSMJÖLK OCH TOMAT PÅ BURK
Kokosmjölk och tomater på burk fungerar speciellt bra ihop och är ett
enkelt sätt att göra en vanlig soppa eller gryta matigare (och godare).
När det kommer till tomaterna så rekommenderar vi att du köper hela
tomater på burk, de är oftast mer smakrika och kan alltid krossas vid
behov.