
14
DADLAR, AGAVE OCH KAKAO
Du kommer nog inte hitta ett efterrättsrecept i vår bok som inte
innehåller någon av de här ingredienserna. Dadlar och andra torkade
frukter är ett bra sätt att söta efterrätter och då behöver man inte alls
använda socker.
SPANNMÅLSPRODUKTER
Quinoa, bulgur, couscous, bovete, pasta och fullkornsris. Utan dem
är livet lite tråkigare. Välj gärna närproducerade och ekologiska
spannmålsprodukter när du kan (spannmål suger åt sig extra
mycket bekämpningsmedel). Vi rekommenderar också fullkornsris
och fullkornspasta för de har betydligt mera näring än de ”vanliga”
varianterna. Bovete är ett av de bästa alternativen för både hälsan och
miljön. Det odlas i Norden och har en väldigt hög proteinhalt och är
dessutom naturligt glutenfritt. Quinoa är en annan så kallad superfood
som är glutenfri, har massvis med protein, lite fett, B-vitamin, järn och
zink. Ett tips är att byta ut pastan och riset mot bovete eller quinoa.
HAVRE- ELLER NÖTMJÖLK (OCH YOGHURT)
Vi använder bara veganska mjölkprodukter, dels av etiska skäl
men främst på grund av att vi tycker att de smakar bättre. Mjölk är
egentligen inget vi vuxna människor behöver, och idag är det enkelt
att byta ut mjölken mot soja-, havre- eller mandelmjölk. Vi brukar ha
olika slags vegansk mjölk och yoghurt hemma för att kunna smaksätta
gröten, smoothien eller kaffet med det man är sugen på just då. Bäst
av allt är att vegansk mjölk inte heller surnar lika snabbt som komjölk.
BÄR
Vår frys är till 70 procent fylld med bär, för vi älskar verkligen de här
små mirakelpillren. Vi lägger dem i yoghurten, smoothien och gör
saft på dem. Fördelen med att bo i Norden är ju att vi har gratis bär
i skogen och dessutom de bästa bären i världen (speciellt blåbären)!
Orkar du inte ut i skogen finns det nästan alltid finska bär att köpa i
butiken också, så det finns inga ursäkter!
T.ex. blåbär, jordgubbar, lingon, havtorn