15
SÄSONGSGRÖNSAKER, FRUKT OCH ROTFRUKTER
Vi har alltid rotfrukter hemma – året om. Rotfrukterna håller länge i
kylskåpet och är en räddare i nöden när du har noll intresse att stå i
köket och laga något komplicerat. Du kommer att hitta väldigt många
olika recept med rotfrukter i den här boken. Rotfrukter är enkla att
tillreda, goda och billiga. Dessutom har de en massa fibrer och nyttig
näring.
Det är stor skillnad mellan att äta grönsaker som det är säsong för och
sådana som inte är det. Säsongsgrönsaker är inte bara godare utan
också mer ekologiska. Testa till exempel lokalt producerad tomat,
gurka, sallad eller frukt från någon gård nära dig den här sommaren
(googla, det finns massvis!) och du kommer att märka skillnaden.
SOJA, LIMESAFT OCH MISO
De här är ett lätt sätt att göra en enkel och vardaglig rätt till något
extra. Soja, limesaft och miso håller dessutom länge i kylskåpet så du
behöver inte oroa dig över att de far illa.
FÄRSKA ÖRTER
Vi använder oss av färska örter i många av våra recept för att de ger
så mycket smak med jättelite jobb. Vi rekommenderar att alltid ha en
kruka med någon av dina favoritörter hemma. En handfull örtblad gör
dessutom vilken måltid som helst vacker.
KRYDDOR OCH OLJOR
Vi använder främst kryddor som havssalt, svartpeppar, kanel
och kardemumma, men också vissa mer speciella kryddor som
spiskumminfrön, garam masala och gurkmeja. Allra helst smaksätter
vi ändå våra maträtter med färska örter och olivolja och försöker
alltid låta de färska ingredienserna styra smaken. Andra oljor som kan
vara bra att ha är kokosolja (för vegansk bakning) och solrosolja (för
stekning).
BONUS: DIJONSENAP OCH AVOKADO
Tingredienser som alltid finns i vårt hem gissa vem av oss som
älskar vad!
BASVAROR I KÖKET