Nu ska vi jobba med något som kallas rimflätor. För att du ska hänga med behöver du veta vad ett rim är. Och vad en rimkod är. Om du inte är riktigt säker på vad en rimkod är, jobba gärna med tinget Rim och Zacharias Topelius först.
Okej, är du säker på att du vet vad en rimkod är? En kort sammanfattning för säkerhets skull:
Exempel:
Det var en gång en anka, (2 stavelser --> stor bokstav: A)
som gick och bar en planka. (2 stavelser --> stor bokstav, samma rim: A) Hon mötte en liten mus, (1 stavelse --> liten bokstav: b) som sa ”Ska du bygga hus?” (1 stavelse --> liten bokstav, samma rim: b) Dikten har därför rimkoden AAbb. Är du med nu? Då kör vi!Visst vet du nu svaret på frågan som vi ställde i början?
Ja, i sina dikter hade han flätor, rimflätor.
Men hur var det med Zacharias själv? Hade han själv flätor?
Det är en svårare fråga. Vi vet att han inte hade flätor hela tiden. Vi vet också att det inte finns någon bild på Zacharias med flätor. Men vi vet också att han ibland hade ganska långt hår och skägg... Vem vet, kanske hans tre busiga döttrar flätade skägget eller håret på honom när han sov någon gång? Det får vi nog aldrig veta.
STAVELSE – en slags ordets byggstenar som ger ordet rytm. En stavelse består oftast av en vokal och en eller flera konsonanter framför och/eller bakom. Oftast är antalet stavelser i ett ord lika med antalet vokaler som man hör i ordet. Till exempel: "förstå" har två stavelser: "för" + "stå"; "gris" har en stavelse: "gris" och "Topelius" har fyra stavelser: "To" + "pe" + "li" + "us".
RIM – att två (eller flera) ord slutar på samma ljud. Till exempel: snö–tö, dimma–rimma.
KORT RIM – ett rim på en stavelse. Till exempel: mus–hus, himmelen–vän.
LÅNGT RIM – ett rim på två (eller flera) stavelser. Till exempel: anka–planka, vinter–slinter.
RIMFLÄTA – en dikt som har rim, men där rimmen inte kommer på raderna efter varandra. Till exempel kan varannan rad rimma med varandra.
Are you sure?
Detta TING ingår I det digitala läromedel om Zacharias Topelius som Svenska litteratursällskapet och Schildts & Söderströms har tagit fram för grundskolans lägre årskurser. Materialet är framtaget främst för årskurs 5–6 men kan användas fritt av alla.
Läromedlet utgår från Zacharias Topelius och hans texter för att belysa hans samtid och hans författarskap. Läromedlet finns fritt tillgängligt på gratis.laromedel.fi. Dessutom integreras läromedlet i Schildts & Söderströms digitala läromedel TING.
Läromedlet har tagits fram av Schildts & Söderströms på uppdrag av Svenska litteratursällskapet i Finland. Svenska kulturfonden har beviljat ekonomiskt stöd för projektet.
Producent: Roland Juthman/Schildts & Söderströms
© 2019 Svenska litteratursällskapet i Finland
Omslagsbild
Andrey Lsbnd/Shutterstock.com
Startfråga
Sandra Voogt/Shutterstock.com
Rimflätor och Zacharias Topelius (Video)
Andrey Lsbnd/Shutterstock.com
Svara på startfrågan
Sandra Voogt/Shutterstock.com