Historia och modersmål

Vårt land och världen – Nationalstaten

I Europa växte på 1800-talet idén om nationalstaten fram. Idén betonade folket gemensamma historia, språk och traditioner. Det bygger Zacharias Topelius vidare på i läromedlet Boken om vårt land, som du får läsa ett utdrag ur här. Boken om vårt land kom att forma föreställningen om Finland för många generationer.

Sampo Lappelill – Nationalromantik och nationella minoriteter

Zacharias Topelius lade grunden för den egentliga barnlitteraturen inte bara i Finland utan överlag på svenska. Här får du läsa ett utdrag ur konstsagan Sampo Lappelill, som bjuder på Lapplands vidder, övernaturliga väsen och äventyr.

En liten pilt – Barndödlighet

I mitten av 1800-talet var barndödligheten hög i hela Europa. Också paret Zacharias och Emilie Topelius drabbades hårt – många av deras barn dog. Här får du läsa en dikt som Topelius skrev samma dag som sonen Mikael gick bort vid ett års ålder.

Fältskärns berättelser – Kvinnornas självständighetskamp

Fältskärns berättelser är en historisk romansvit som utspelar sig åren 1631–1772 då Finland var en del av det svenska riket. Romanerna blev storsäljare. Här får du läsa ett utdrag som visar hur Topelius talade för kvinnornas rättigheter.